- green cities
- Posts
- Femei în administrația publică
Femei în administrația publică
Livrăm soluții concrete, realizabile, pentru orașe și oameni. Un newsletter dedicat orașelor verzi, ajunge lunar la tine în inbox.
Ne-am propus să trimitem câte o ediție lunară a newsletterului, însă unele teme merită o ediție dedicată, cum ar fi cea a femeilor din administrația publică, deoarece ne interesează să aflăm dacă avem reprezentativitate la nivel de societate a femeilor în roluri de conducători și dacă aplicăm principiile normale de respect, egalitate și siguranță.
Dedicăm această ediție specială femeilor care lucrează și fac performanță în administrația publică. Unele dintre ele sunt primari ale celor mai mari municipii din țară, altele sunt bune organizatoare, experte în digitalizare, energie regenerabilă sau mobilitate. Valorizam profesionalismul lor, însă pare că încă le lipsește vocea de pe agenda politică.
Dintr-un studiu făcut de Expert Forum, aflăm că doar 14,6% din aleșii locali sunt femei, fiind 665 de localități unde toate funcțiile publice alese, primari și consilieri locali, sunt doar bărbați, în condițiile în care, la nivelul întregii țări, ponderea femeilor este de 51,2%. Cele mai multe femei sunt consilieri locali (89,4%), urmate de consilieri județeni (4%) și primari (2,6%). Între 3 și 4% dintre femeile alese locale sunt viceprimari.
Mai mult, dintre toate țările europene, România are cele mai puține femei în Parlament, doar 18%. Din 466 de senatori și deputați, numai 88 sunt femei.
78% dintre femeile din România cred că numărul femeilor implicate în politică este prea mic, în timp ce 75% dintre femeile din România consideră că mai multe femei în politică înseamnă mai puțină discriminare în general, aflăm dintr-un studiu desfășurat de Centrul Filia.
Într-o țară în care femeile sunt încă insuficient reprezentate în politică și în administrație, este necesar să aducem la lumină eforturile și succesele lor, să le ascultăm poveștile și să le oferim spațiul meritat pentru a-și exprima viziunile și aspirațiile pentru un viitor mai egalitar și mai incluziv.
Iuliana Leca, expert în administrație publică, și Adina Popa, Director tehnic adjunct Oradea ne-au povestit despre ce presupune să fii femeie în administrația publică din România.
Motivații și inspirații
Iuliana Leca: În momentul în care am terminat studiile (Facultatea de Administrație Publică în anul 2000), am făcut tot ce era posibil să lucrez în administrația publică, să schimb ceva din interior, să arăt că se poate să construim frumos în România și să întorc comunității o parte din ceea s-a investit în mine. De asemenea, mereu am crezut că dacă aruncăm o piatră în ocean singuri se creează unde, însă dacă aruncăm mai mulți putem aduce furtuna schimbării în bine.
Iuliana Leca
Adina Popa: Până în anul 2009 am activat în această instituție motivată atat de complexitatea activității desfășurate, dar și conștientă de plusul de valoare pe care îl aduc comunității locale. Din 2009 și până în anul 2017 am activat în mediul privat gestionând proiecte de investiții în energie regenerabilă, perioadă în care mi-am desăvârșit pregătirea profesională acumulând cunoștinte în gestionarea investițiilor publice/private și pregătind astfel reîntoarcerea mea în anul 2019 în administratia publica orădeană, fascinată de diversitatea și complexitatea investiţiilor gestionate de municipalitate la acea dată.
Munca în echipă, proiectele care dăinuie în timp și au impact pe termen lung, faptul că prin ceea ce fac îmbunătățesc viața comunității locale sunt câteva din motivațiile care m-au însoțit în cariera de funcționar public.
Provocări
Iuliana Leca: Am avut diverse roluri în administrația publică, am intrat cu entuziasm (pe care îl am în continuare) ca și debutant, am muncit și am folosit toate oportunitățile să mă dezvolt, să realizez proiecte faine și cu impact (mai mare sau mai mic), iar în tot acest timp m-am lovit de multe provocări, printre care cele mai relevante a fi menționate sunt: permanentă schimbare adusă de legislația națională și internațională și adaptarea la nou, lucru în echipe interdisciplinare și internaționale, în care trebuie permanent să asculți și să fii ascultat, reziliența pe care trebuie să o ai în momente cheie și tensionate. Aș spune că o provocare care mi-a dat mereu energie este aceea de a veni mereu cu idei noi, de a crea momente pe care oamenii să și le amintească cu mare bucurie.
Adina Popa: Cred că principalele provocări vin din identificarea corectă a nevoilor și problemelor din comunitatea locală și găsirea soluțiilor care să satisfacă cerințele majorității acesteia.
Oferirea de servicii publice de calitate, identificarea și implementarea acelor facilități ca parte integrantă a infrastructurii verzi care să satisfacă un grup cât mai mare de utilizatori și o categorie diversificată de vârstă sunt cateva dintre preocupările mele din ultimii ani.
Adina Popa
Respect pentru femeile din administrația publică
Iuliana Leca: A fi femeie în administrația publică este la fel că în orice alt domeniu, respectul și recunoștința nu sunt aspecte care țin de gen, sunt câștigate ìn timp prin ceea ce faci și prin ceea ce ești tu ca persoană. Este un adevăr că sunt multe femei în administrația publică și un procent destul de mic pe funcții de conducere de nivel înalt, însă acest lucru se observă în toate domeniile. Cred că mai trebuie să treacă timp să îndrăznim mai mult și să fim promovate prin ceea ce realizăm. Prin tot ceea ce am făcut în administrație, de la lucru pe proiecte europene, relații internaționale, comunicare și resurse umane, am realizat că cel mai mult contează calitatea umană, gradul de implicare, motivația fiecăruia și că am reușit să obținem respectul și recunoștința că echipă.
Adina Popa: Pornind de la propria mea experiență cred cu tărie că femeile sunt apreciate în administrația publică locală, indiferent de scara ierarhică pe care se află, tocmai datorită calităților care le definesc: motivare, inspirație, empatie, creativitate, intuiție si o asumare calculată a riscului.
Rolul femeilor în conducerea și dezvoltarea comunității locale sau a orașului
Iuliana Leca: Orașul și comunitatea locală sunt organisme vii, care au nevoie de o permanentă atenție și implicare, adaptare, dezvoltare...cred că atât femeile, cât și bărbații trebuie să acorde o atenție mai mare aspectelor sociologice și celor psihologice, să fie atenți la toate vocile din societate. Suntem de foarte multe ori concentrați pe elemente care țin mai mult de cum să facem și uităm să ne gândim la întrebarea de ce acționăm într-un anumit mod, care este viziunea spre care tindem ca și comunitate locală.
Adina Popa: Contrar convingerilor conservatoare cu privire la rolul femeilor în societate, societate în care există o neîncredere a femeilor în propriile forțe, ceea ce le împiedică să își asume funcții de conducere, observ totuși un trend crescător în ceea ce privește accesul femeilor la oportunităţile oferite bărbaţilor, acestea devenind conștiente de puterea lor și acționând în consecință.
Consider că femeile sunt în masură să inspire și să motiveze mai bine atât echipele pe care le conduc cât și membrii comunității locale cu care interacționează tocmai datorită calităților mai sus enunțate.
Inițiativele sau proiecte verzi cu impact semnificativ în comunitatea sau orașul
Iuliana Leca: Sunt peste 20 de ani în care am lucrat pentru administrația publică centrală și locală, ca trainer, expert, director, consultant, iar în acești ani cea mai mare bucurie mi-au adus-o proiectele de suflet, proiectele în care am învățat și am evoluat. Nu pot alege unele anume, insă sunt mândră că am reușit să schimb mentalități, să le dau oamenilor energie în jur meu și să îi fac să își schimbe perspectiva. Acestea sunt cele mai importante proiecte care îmi dau energie și mă fac să merg mai departe cu optimism că se poate să fie mai bine în România!
Adina Popa: Proiectele coordonate de mine cu impact semnificativ asupra mediului sunt cele referitoare la gestionarea deșeurilor, amenajarea de infrastructuri verzi și creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public. Menționez o parte dintre ele: Infrastructură de colectare separată a deșeurilor pentru minim 5 fractii, Infrastructură de colectare a fracției textile prin intermediul a 100 puncte de colectare, Strategia Oradea Oraș verde 2020-2030 ce propune realizarea unei infrastructuri verzi prin 42 de proiecte, Proiect de amenajare a unui coridor verde de biodiversitate în vecinătatea pârâului Peța, Pădure urbană zona mal Crișul Repede, Iluminat public sustenabil.
Pentru că avem nevoie de colaborare participativă, de o politică pozitivă, de rezolvare de probleme și consultare, avem nevoie ca reprezentarea femeilor să crească. În administrație publică, la conducere, la orice nivel, e necesar să schimbăm dinamică și să remodelăm conversația pentru a ne asigura că vocile femeilor sunt auzite și ascultate.
Un mix echilibrat între bărbați și femei în conducerea comunităților ar aduce perspective, experiențe și abordări unice la masă decizională, s-ar lua în considerare mai bine nevoile și preocupările tuturor segmentelor societății și ar contribui la o guvernare mai eficientă și mai incluzivă.
Ai citit un newsletter despre orașe verzi pentru și despre personalul din administrație publică. Echipa care contribuie la acest newsletter își propune să discute cu toată lumea, la un moment dat, în cautare de success stories. Lunar, va adresa chestiuni care sunt urgente și necesare multor administrații locale.