- green cities
- Posts
- De la angajament la acțiune
De la angajament la acțiune
Livrăm soluții concrete, realizabile, pentru orașe și oameni. Un newsletter dedicat orașelor verzi, ajunge lunar la tine în inbox.
Agenda 2030 prevede, printre altele, obiective legate de modernizarea cartierelor sărace, îmbunătățirea accesului la sisteme de transport sigure și durabile, consolidarea urbanizării incluzive și durabile, reducerea impactului negativ asupra mediului în orașe și asigurarea accesului universal la spații verzi și publice sigure.
Într-un 2024 cu 4 tipuri de alegeri, este vital să facem marele pas, să trecem de la simple promisiuni la inițiative tangibile, care nu doar că vor contribui la îmbunătățirea vieții în comunitățile urbane, dar devin exemple inspiraționale pentru alte primării.
Dedicăm această ediție celor care au văzut statisticile, au citit rapoartele și au decis să facă ceva, să urmărească o viziune și să o transforme în realitate. Menționăm câteva dintre cele mai de impact proiecte de sustenabilitate din România, însă nu ne oprim aici.
Vrem să aflăm și să facem cunoscute toate proiectele verzi pe care le-ați dezvoltat în orașele și localitățile voastre. Așteptăm studiile de caz la adresa [email protected]. Proiectele vor fi publicate pe platforma fovbv.ro
Managementul deșeurilor
Gestionarea defectuoasă a deșeurilor se află în top 5 pe lista problemelor de mediu adresate de către cetățenii din București. Îngrijorările sunt reale, dar, în același timp, sunt soluții pentru a le rezolva sau a le diminua. Sălacea este un exemplu de bune practici în ceea ce privește colectarea separată a deșeurilor, unde 60% sunt colectate separat, iar 40% ajung să fie reciclate efectiv.
Un alt model de bune practici este cel proiectul ”Dobroești Compostează”, unde colaborarea autoritate publică – companii private – cetățean a funcționat eficient și asta se reflectă în rezultatele obținute.
Reducerea traficului în orașe
Pentru decongestionarea traficului, Oradea a reușit construirea unui proiect major de infrastructură care prevede 7 pasaje subterane. Acestea au fost deschise la finalul anului trecut. Ca o extindere a planului de infrastructură administrația plănuiește construcția unor pasaje pentru pietoni și bicicliști.
Spații verzi
Într-un peisaj urban, gri, municipalitatea Brașov a deschis un nou parc dedicat recreerii și sportului. Pe o suprafață de peste 16.000 de m.p., cu o finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, primăria a amenajat o zonă verde, cu alei pietonale, foișoare, balansoare, locuri de joacă, echipamente de fitness, poligon de biciclete și trasee de pump track. Municipalitatea are în plan construcția unui alt nou parc care prevede o suprafață de 9,2 hectare, ceea ce l-ar face cel mai mare parc al Brașovului.
Eficiență energetică
Clădirile școlare ineficiente energetic nu doar duc la risipă de bani publici, ci și afectează mediul de învățare și sănătatea elevilor. Prin investiții în renovare la standarde ridicate, în cadrul programului România Eficientă, s-au realizat îmbunătățiri semnificative în școli din Prahova și Constanța.
Directorii de școli au evidențiat beneficiile acestor renovări, inclusiv creșterea promovabilității la examene și îmbunătățirea condițiilor de învățare. Totodată, s-a subliniat importanța educației și schimbării comportamentale în acest proces de modernizare a clădirilor publice.
EFICIENȚĂ ENERGETICĂ
Un instrument gratuit este disponibil acum pentru a ajuta orașele să identifice efectele ample ale măsurilor de eficiență energetică. Dezvoltat de ICLEI Europe și membrii ICLEI Tartu (Estonia), Vitoria-Gasteiz (Spania) și Calvià (Spania), MICATool oferă o analiză cuprinzătoare a impactului eficienței energetice printr-o platformă online gratuită și ușor de utilizat. Instrumentul poate fi testat aici:
GREEN FUNDINGS
Fonduri europene pentru proiecte de regenerare urbană - legislație
La finalul lunii trecute, a fost votată legea nr.183/2022 privind stabilirea unor măsuri pentru finanţarea unor proiecte de regenerare urbană. Legea propune măsuri pentru reglementarea activităților legate de regenerarea urbană, stabilirea procedurilor de planificare și identificare a proiectelor, inclusiv integrarea acestora în planurile urbanistice și de amenajare, și definirea categoriilor de activități, ținând cont de specificul și nevoile identificate în zonele respective.
ENERGIE REGENERABILĂ
Într-un scenariu optimist, România poate ajunge să consume doar energie regenerabilă până în 2050, iar eficiența energetică este esențială pentru a ajunge acolo, spune un studiu derulat de sEEnergies. Acest target ar putea fi atins fără scăderea calității vieții, bifând o serie de măsuri alternative rentabile privind eficiența energetică.
SMART CITIES
La începutul lunii aprilie, ARSC organizează cea de-a ediție a Smart City Industry Awards unde municipalități, companii, start-up uri, ong-uri, instituții sau consorții din România își pot înscrie proiectele dedicate dezvoltării orașelor inteligente. Categoriile vizate sunt: mobilitate și transport urban, dezvoltare și infrastructură urbană inovatoare, digitalizare, tehnologie și inovație, managementul deșeurilor, incluziune socială și accesibilitate, colaborare public-privat.
Ai citit un newsletter despre orașe verzi pentru și despre administratori publici. Echipa care contribuie la acest newsletter își propune să discute cu toată lumea, la un moment dat, în cautare de success stories. Lunar, va adresa chestiuni care sunt urgente și necesare multor administrații locale.