- green cities
- Posts
- Ce înseamnă un oraș verde?
Ce înseamnă un oraș verde?
Peste 4,4 miliarde de oameni - mai mult de jumătate din populația lumii - trăiesc astăzi în zonele urbane. Orașele sunt mai dense decât oricând, iar urbanizarea continuă să crească. Până în 2050, 58% din populația lumii va locui în orașe, iar până în 2100 va fi 85%.
Cândva, un oraș de succes era definit de furnale, străzi mari, industrie, ambuteiaje. Însă acest oraș a fost mereu murdar și gălăgios. Vremurile s-au schimbat, iar acum orașele sunt sau ar trebui să fie mai mult decât niște mașini de producție. Ar trebui să fie case pentru oameni, locul unde pot interacționa unii cu alții și pot prospera împreună. Orașele moderne sunt potrivite de mers pe jos, accesibile pentru persoanele în vârstă și pentru toți ceilalți, cu afaceri vibrante, cultură și divertisment. Orașe verzi.
Lansăm acest newsletter pentru a discuta despre lucruri concrete. Pe care unii deja le-au pus în practică în Romania, și de la care putem învața. Pentru a ne inspira reciproc, și pentru a aplica ce merită din experiențele altora, atât la nivel local, cât și internațional. Un newsletter care ne unește și ne conectează pe toți administratorii publici. Avem același interes de a progresa, iar newsletterul va oferi resurse utile pentru a contribui la crearea unor orașe mai bune pentru generațiile viitoare.
Abordăm subiecte ca: economie circulară, mobilitate, digitalizare, green funding, energie regenerabilă, urban planning, incluziune, comunităti. Trimitem o singură ediție lunară, așa că asigura-te că te-ai abonat.
De la gri la verde, ce înseamnă un oraș verde?
Greu de definit cu o definiție unică, însă potrivit unui academician, cea mai apropiată ar fi: un oraș verde este unul care este „în echilibru cu natura”. Într-un oraș verde, toate formele naturii sunt respectate, întreținute și extinse în beneficiul locuitorilor orașului. Natura urbană este văzută ca un furnizor ideal de servicii și un concept cheie pentru dezvoltarea orașului.
Am fost curioși să aflăm ce înseamnă un oraș verde de la experți din arii diferite ale sustenabilității, pentru o perspectivă cât mai bună.
Corina Murafa, expert în politici energetice şi climatice şi membru al Comitetul Economic şi Social European spune că: ” Provocările energetice ale unui oraș sunt multiple. Un oraș verde înseamnă un oraș care își propune ca o proporție cât mai mare din producția de electricitate generată la nivelul orașului să fie verde, descentralizată și democratizată. Comunitățile de energie regenerabilă, în care pot participa atât cetățeni, cât și IMM-uri și autorități publice locale sunt formula ideală în acest sens. Decarbonizarea sectorului de încălzire-răcire reprezintă însă cea mai mare provocare energetică a unui oraș verde. Este nevoie de termoficare în regim centralizat, dar cu surse de căldură multiple și verzi: pompe de căldură, energie geotermală, recuperarea căldurii reziduale, etc. O dată electrificată producția de energie electrică la nivel municipal, electrificarea transportului (autobuze și automobile electrice, car sharing comunitar, etc.) este calea cea mai rapidă spre un oraș neutru din punct de vedere climatic.”
Codruț Nicolau, fost bancher & executiv corporate este de părere că ”un oraș competitiv se bazează pe o colaborare continuă între mediul economic / sistemul financiar și autoritatea publică locală, deoarece dezvoltarea orașului are nevoie de finanțare și de aliniere a mediului economic la strategia consiliului local / consiliului județean. O primărie inteligentă utilizează un mix de fonduri (buget local, national, fonduri UE, etc) și transparentizează strategia de dezvoltare a orașului, implicând actorii economici în toate aspectele esențiale care contribuie la bunăstarea locuitorilor și a turiștilor (construcții și renovări, sistemul energetic local, sistemul de transport, captare de carbon, etc). O primărie modernă explică transparent mediului economic care sunt oportunitățile pe care le poate accesa în procesul de transformare a orașului, si este atentă la feedbackul primit pentru a ajusta acele acte normative care ajută mediul economic și financiar să decarboneze orașul și să îi confere noi avantaje competitive”.
Dr Lorena Axinte, doctor în Planificare Urbană și Regională și consultant de mobilitate menționează ”exemplul superblockurilor din Barcelona care oferă câteva perspective în acest sens. În primul rând, cartierele sunt amenajate punând oamenii în centrul atenției: spații prietenoase cu rezidenți de orice vârstă, de la cei mai mici la cei mai mari, locuri de intalnire si socializare unde nu trebuie neaparat sa consumi ceva, zone verzi care permit aproprierea de natura, și sisteme de transport care ajută oamenii sa fie mai sănătoși.
Pe langa acestea, un oraș verde are nevoie de clădiri eficiente din punct de vedere al energiei și al apei, de infrastructură pentru energie regenerabilă (panouri solare, turbine eoliene), precum și de programe de reducere a deșeurilor și sisteme de reciclare eficiente. Un oraș verde prosperă datorită unui sistem economic bazat pe economie circulară, care investește în tehnologie și inovație, în timp ce sprijină afacerile și comunitățile locale.”
Raul Pop, expert, consultant și trainer pentru managementul deșeurilor spune că: ”Vorbind despre oraș ca sumă a cetățenilor săi, putem să ne uităm la două modele de dezvoltare urbană care se suprapun în multe privințe, fiecare având însă o abordare distinctă pentru crea un oraș durabil și sustenabil: modelele “oraș verde” și, respectiv, “oraș circular”.
În mod concret, pornind de la cele trei domenii urbane cheie - clădiri, mobilitate și produse – administrația unui astfel de oraș poate promova construcția și renovarea clădirilor, obligatoriu eficiente energetic, folosind materiale reciclabile și regenerabile, poate încuraja și sprijini direct producția și consumul de produse durabile și reparabile, precum și dezvoltarea unor modele de afaceri bazate pe economia de partajare (închiriere în loc de cumpărare, de pildă), poate investi în infrastructura pentru transportul public și în promovarea alternativelor durabile de transport, cum ar fi bicicletele, scuterele electrice și car-sharing-ul.
Dar, mai important decât toate cele de mai sus, este esențial să înceapă să facă, să măsoare, să monitorizeze și sa ajusteze din mers, trecând dincolo de discuțiile în plan teoretic, estetice dar … sterile.”
Alex Opri, coordonator pentru Platforma de Mediu, spune că ”un oraș bun de trăit oferă locuitorilor săi spații comune de calitate, aer curat și liniște noaptea, posibilitatea de a te deplasa ușor în funcție de nevoi și, în același timp, acces în imediata proximitate la școli, grădinițe, instituții de cultură, piață, magazine, parcuri și ocazii de petrecere a timpului liber.
În București majoritatea grupurilor civice s-au format în jurul unui parc, fapt care arată importanța spațiilor verzi pentru a aduce oameni din diferite categorii sociale laolaltă, un soi mare cazan în care se fierbe supa comunității. ”
ECONOMIE CIRCULARĂ
Achizițiile publice circulare pot ajuta guvernele orașelor să promoveze economia circulară, încurajând utilizarea de produse și servicii sustenabile din surse regenerabile. Implicarea furnizorilor în procesul de achiziții poate stimula adoptarea practicilor economiei circulare de către companii, deschizând calea către o economie mai sustenabilă. Ghidul de achiziții publice oferă un cadru general pentru implementarea practicilor circulare, adaptabil la specificul fiecărui oraș și contextului local, și include exemple și resurse pentru sprijinirea implementării.
Ghidul poate fi accesat aici.
SCHIMBĂRI CLIMATICE
Încălzirea globală a depășit recent 1,5°C față de nivelurile preindustriale, un prag cheie pentru riscurile majore legate de schimbările climatice, aflăm de la InfoClima. Într-un materiale recent notează ce înseamnă depășirea pragului critic al climei și de ce măsuri avem nevoie pentru limitarea lui.
SPAȚII VERZI - un ghid de bune practici
În contextul reevaluării Codului Urbanismului și Legea spațiilor verzi, două proiecte vitale pentru modul în care pot fi conservate și extinse spațiile verzi din mediul urban, reamintim ghidul de bune practici pentru administrarea spațiilor verzi care abordează 6 teme distincte dar esențiale pentru administrarea corespunzătoare a spațiului verde.
Ghidul a fost realizat de Asociația de Peisagiști din România și poate fi vizualizat aici.
ORAȘE INSPIRAȚIONALE
Brașov
La începutul anului, inspirată de un chestionar făcut de Eurostat, echipa Urbanizehub a făcut un top al celor mai inspiraționale orașe din România. Printre orașe se numără Cluj, Brașov, Valea Jiului și Darabani. Topul poate fi accesat aici.
Provocarea poluarii orașelor nu mai este o știință, ci o rată a implementării. Avem know-how, avem date, avem tehnologie, instrumente și abordări pentru investiții directe în natură pentru a rezolva multe tipuri diferite de probleme urbane. Este timpul să le grupăm și să începem să le implementăm.
Ai citit un newsletter despre orașe verzi pentru și despre administratori publici. Echipa care contribuie la acest newsletter își propune să discute cu toată lumea, la un moment dat, în cautare de success stories. Lunar, va adresa chestiuni care sunt urgente și necesare multor administrații locale.